понеделник, 28 май 2012 г.

Постна шоколадова торта с боровинки


Ако някой твърди, че по време на диета не можеш да си позволиш вкусна храна, с тази рецепта моменталически ще го опровергая:) Дори на мен ми хареса, а, както вече знаете, не си падам особено по сладкото.
Тук е моментът да ви предупредя, че който очаква торта като за снимка - накипрена и украсена, ще остане разочарован. Тортичката е просто опит да изпробвам нови съчетания на продукти, съвсем за домашна употреба и съвсем лишена от въображение и естетика при представянето. Тук вече се изчервявам, защото вероятно изобщо не трябваше да я показвам в такъв натурален вид, но пък рецептата си заслужава и ще рискувам.
Рецептата е съобразена с  разрешените за въглехидратен ден продукти на 90-дневната диета, но съвсем успешно може да се приготви и за хора, които не бива да консумират яйца или млечни продукти.
Блатовете:
Рецептата за блатовете е приспособена отново от рецепта от тефтера на мама. Там се кипри под заглавието "Арабски икономичен кейк", но присъства 1 яйце. Е, аз замених яйцето с 2 с.л. сладко от боровинки и в крайна сметка това са моите продукти:
1 ч.ч. захар
2 ч.ч. брашно
2с.л. какао
1 бакпулвер
1 ч.ч. вода
1/2 ч.ч. олио
5 с.л. сладко от боровинки
Смесват се сухите и мокрите съставки отделно. Двете смеси се разбъркват добре. От това количество продукти изпекох 3 блата с диаметър 17 см. Пекох върху хартия по около 20-тина минути на 170 градуса или до суха клечка.
Ганашът:
400мл. кокосова сметана
200гр. черен шоколад
Сметаната загрях за около минута в микровълновата, добавих начупения шоколад. Разбърках, загрях още за 30 секунди и оставих да се охлади. След като достигна стайна температура, прибрах в хладилника за 3 часа.
Сглобяването:
Надупчих две от платките с вилица. Намазах обилно първата платка със сладко от боровинки, поставих втората и отново намазах със сладко. Следва пласт крем и третата платка. Отгоре и отстрани измазах с ганаш, декорирах с кокосови стърготини и с коктейлни черешки.
Издънката:
След почти 24-часов престой в хладилника, кремът леко се беше напукал. Трябва да помисля как бих могла да избегна този проблем!
Резултатът:
Силно шоколадова торта, не много сладка, много сочна и добър избор за любителите на шоколад. Ганашът изобщо не бие на кокос, дори бих казала, че като консистенция и вкус не се различава особено от истински ганаш с истинска млечна сметана.
Първият си опит за постна торта отчитам като успешен! Искрено се надявам, че ще се хареса и на тези от вас, които се престрашат да опитат рецептата :)

8 коментара:

  1. Дилянче, уникална торта ,ммммм...прелестна!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Зиче! Чак уникална на вид не я докарах, но на вкус беше супер :)

      Изтриване
  2. СТрахотна е тортичката,Дилянче!
    Кокосовата сметана от къде мога да я намеря?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси много, Роси! От големите вериги досега съм намирала кокосова сметана само в Кауфланд при подправките за китайска кухня. Иначе по другите магазини намирам само кокосово мляко, предстои да го включа и него в употреба ;)

      Изтриване
  3. I don't understand! But Google translator says I should thank you for the compliment!

    ОтговорИзтриване
  4. Съвсем случайно попадам на блога, но усетих веднага сродна душа.:-))))
    Тортата е великолепна!!!!!
    Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  5. Здравейте. Дали ако пропусна какаото и сложа ванилия ще стане добре? Идеята ми е, че искам ванилови блатове вместо шоколадови. Благодаря предварително!

    ОтговорИзтриване