сряда, 16 май 2012 г.

Торта със зелени смокини


   Тази торта ми беше поръчана преди месец от свекъра за рождения ден на сестра му - 17-ти май. Първоначално мислех да му откажа, тъй като очаквах по това време да имам доста сериозен служебен ангажимент и бях сигурна, че изобщо няма да ми е до торти. Но той беше толкова настоятелен, че сърце не ми даде да откажа. Дори рецептата беше избрал предварително - от всички мои торти, които е опитвала, рожденичката най-много е харесала именно тази.
   За мой късмет, служебният ми ангажимент се отложи за края на май и това ми осигури глътка въздух, за да се отдам на "тортоправене".
Блат:
5 яйца, 1ч.ч. захар, 1 1/2 ч.ч. брашно, 4 с.л. олио, 1 бакпулвер, ванилия.
Технологията вече описах в първата си публикация. Рецептата открих в един тефтер с рецепти на майка ми. Предпочитам я пред класическата рецепта за пандишпан, тъй като блатът става по-сочен и доста по-лесно се работи с него.
Пекох във форма с диаметър 22см. и без проблем го разрязах на три платки:



Крем:
Опитах тази рецепта за крем преди няколко години и тя се превърна в един от моите фаворити за крем за торта. Оригиналът е на Танита. С течение на времето аз намерих своя оптимален вариант откъм съотношение на продукти и кремът присъства в голяма част от тортите, които правя.
Моите продукти:
1 кутийка сирене "Рикота"
1 малка кутийка заквасена сметана
1ч.ч. пудра захар
1 малка кутийка /250мл./ течна млечна сметана + 2-3с.л. пудра захар за разбиването.
няколко капки ванилова есенция
Заквасената сметана се разбърква със сиренето, пудрата захар и есенцията, и към получения крем се прибавя предварително разбитата течна сметана. Получава се доста стабилен като консистенция и доста лек и нежен като вкус крем. Кремът, приготвен от тези количества продукти, е достатъчен за пълнеж на тортата. Ако искате да измажете и отвън със същия крем / както направих аз в този случай/, ще ви е необходимо двойно количество крем.

1 бурканче сладко от зелени смокини:

Умишлено показвам сладкото, което използвам, тъй като вече имах няколко неприятни изненади при покупката на сладко от зелени смокини. Оказваше се, че само по етикет смокините са зелени, а в действителност са си съвсем узрели :( След редица неуспешни покупки ( и доста изядени палачинки със сладко от смокини), най - после открих своето сладко.
Нарязах плодовете, разредих сиропа от сладкото с топла вода и след това по стандартната процедура - сиропирана платка, крем, плодове и т.н. Редих във формата за печене, покрита с фолио и прибрах в хладилника:


След 24ч. престой в хладилника, дойде ред и на украсата. Идеи - никакви, освен увереността ми, че не искам да покривам със захарна маса, а предпочитам украса от крем. След неколкократно поставяне и сваляне на накрайници за пош без никаква конкретна цел, се получи това:
Поредна кошница, но дотам ми стигна въображението след кошмарен работен ден и натоварена вечер  - сама, с две мрънкащи  деца около мен (tired).
В крайна сметка заложих на класиката - ягоди:
Семпъл завършек, но се надявам рожденичката да остане приятно изненадана утре - и от тортата, и от жеста на брат си! Само се моля куриерът /мъжът ми/ да успее да я достави без поражения ;)

4 коментара:

  1. Красота.... изкусен майстор трябва да си за да сътвориш такава торта.
    Браво Дилянче!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. здравей ,Диляна!
    открих местенцето ти а тази торта ме заплени,ще се възползвам от рецептата за блатовете и крема,благодаря ти
    Поздрави и хубава вечер
    Мария

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Мария! Кремът наистина е много бърз и лесен за направа, а комбинацията със зелените смокини е много сполучлива. Дано ти допадне и на теб!

      Изтриване