вторник, 11 септември 2012 г.

Пресни спагети с бекон и сирене "Гауда"



  Ето ме отново след дъъъъъъълга почивка от  цял месец. Не, че не съм готвила през това време, дори напротив, но ми се струваше логично първата публикация след рождения ми ден да е свързана с подаръка, който получих. Да, точно така, получих така мечтаната от мен машина за домашна паста :)
  Засега съм успяла само два пъти да си поиграя с новата си придобивка, но ми хрумват разни идеи, които се надявам да намеря време скоро да реализирам.
   Днес споделям първия си опит:

Тестото:
300 гр. брашно
3 яйца
3 ч.л. олио
1 ч.л. сол

Омесва се еластично тесто и се оставя да се отпусне за около 20 минути. След това се действа според указанията на машинката за паста.


След нарязването, спагетите се разстилат върху набрашнена повърхност за около 15-20 минути да "поизпръхнат" и  се сваряват за около 2-3 минути във вряща подсолена вода с добавена мазнина.
 Сосът:
Сосът в този случай беше пълна импровизация. Основната цел на занятието беше да се справим със спагетите, а сосът някак остана на заден план. Все пак се опитах да задоволя предпочитанията на всички дегустиращи:
300 гр. бекон
1 бурканче от 300мл. доматено пюре
1ч.ч. вода
2-3 скилидки чесън
пресен босилек
сол, захар на вкус
сирене "Гауда" за поръсване
 
Беконът се нарязва на кубчета и се поставя в тиган. Котлонът се включва първо на ниска степен, за да си пусне беконът собствената мазнина и да не се налага добавянето на такава. Постепенно температурата се увеличава и беконът се запържва. Добавят се доматеното пюре, водата, солта и захарта.
Посочила съм 1 ч.ч. вода, но точното количество зависи от доматеното пюре. Аз готвя с домашно пюре и ми се налага да разреждам с вода, както и да добавям захар за убиване на киселината. Но съм приготвяла спагети и с "купешко"  пюре, при което не е било необходимо да добавям нито вода, нито захар.
Така, сосът се вари до желаната гъстота. В самия край на варенето се добавят пресованите скилидки чесън и пресния босилек.
Сварените и изцедени спагети се смесват със соса и всяка порция се поръсва на настъргана "Гауда".
Ами, това е. У нас се харесаха много. За децата беше голямо забавление да режат самите спагети. Изобщо купон отвсякъде и брашно навсякъде :)

8 коментара:

  1. Честита ти нова придобивка, изглеждат невероятно пресните спагети :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ани! Наистина доста по-различни и по-вкусни са от готовите спагети, много и се радвам на машинката :)

      Изтриване
  2. Ellerinize sağlık. Çok leziz ve iştah açıcı görünüyor.

    Saygılar...

    ОтговорИзтриване
  3. Честитта ти придобивка!
    Със здраве да си я ползваш и много паста да направиш с нея!
    Знам, колко е вкусна прясната паста и си представям онази горе, със соса, колко е сочна!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Пепи! Ох, колко въздишах аз по твоите рецепти за прясна паста, че и по време на диета... Между другото, машинката се оказа и идеална за разточване на тестото за фунийки ;)

      Изтриване
  4. Честита ти придобивка,Дилянче,дано често намираш време и мерак за пастоправене!Много вкусно си приготвила тази на снимките!Сърдечни поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. От сърце благодаря, Роси! Засега мерак не ми липсва, само с времето трудно се спогаждаме. Но пък си заслужава да открадна малко време заради този вкус :) Хубав уикенд от мен!

      Изтриване