И така - днес остарявам, или помъдрявам с още една година. 32 вероятно е прекрасна възраст, но аз още не мога да я усетя в пълния и блясък (ха-ха). И ако сте мислили, че ще ви почерпя с торта, ви очаква изненада. До 30-тия си рожден ден имах традиция да си пожелавам по едно желание. Но някъде измежду всички желания разбрах смисъла на поговорката "Внимавай какво си пожелаваш, защото може и да ти се сбъдне". И тогава смених тактиката - вече ще приемам някакво предизвикателство.
Миналата година се предизвиках в професионален план. Тази година реших да се предизвикам в кулинарен с нещо, в което досега винаги съм търпяла неуспех - многолистно тесто.
Опитвала съм може би четири или пет пъти да направя многолистно тесто и никога, ама никога не ми се е получавало. Време беше да се престраша отново.
Изчетох сигурно стотици рецепти за кроасани, бутерки, воловани и т.н. Спрях се на тази. Стори ми се добре обяснена, тъкмо като за лаици като мен :)
Това, което не направих по рецептата, беше тестото. Имах замразено тесто, приготвено по моята си рецепта за питки. Реших, че това е още едно предизвикателство - да проверя дали от всяко тесто с мая може да се получи многолистно тесто.
Започнах вчера. Размразих си тестото в хладилника /беше може би около килограм, забравих да го претегля/, приготвих си 200гр. масло и оттам нататък следвах стъпка по стъпка технологията на приготвяне, посочена в линка. След четвъртото разточване и сгъване на тестото, го увих добре във фолио за свежо съхранение и оставих да отлежава в хладилника 20 часа.
Тази сутрин настъпи часът на истината - или щях да успея, или щях да се проваля безславно за пореден път.
Разточих и нарязах на триъгълници, във всеки триъгълник поставих по парченце шоколад:
Навих кроасанчетата /какви кроасанчета, то станаха цели кроасанища/, намазах с яйце и посипах половината със смлени бадеми, другата половина с кафява захар.
Пекох в предварително загрята фурна на 200 градуса около 15-20 минути. И през всичките тези минути висях с муцуна, залепена на стъклото на фурната да гледам разлиства ли се тестото (хахахахаха). Разлисти се, аз си отдъхнах и дори се възгордях, че най-после успях да се преборя с това предизвикателство. Най-щастливи бяха, разбира се, децата. Закусиха истински домашни топли кроасани.
Почерпете се и вие за мое здраве!
Да си жива и здрава!
ОтговорИзтриванеЛеко минаваш с това предизвикателство, Диляна :)) Хайде сега още едно за компенсация :)
Шегувам се, кроасаните са ти се получили страхотни!
Весел празник и много усмивки!
Много ти благодаря, Пепчо! За мен си беше предизвикателство, колко тухлени "кроасани" съм изхвърлила досега ;) Да, време е за ново предизвикателство. От утре започвам да мисля по въпроса :) Благодаря за пожеланията, хубав ден и на теб!
ИзтриванеПредизвикателствата са хубаво нещо!Още повече ако си ги осъществил!
ОтговорИзтриванеЧестит Рожден ден от мен, с пожелание да си избереш ново красиво и удовлетворително предизвикателство!
А кроасанчетата са освен шоколадови и много симпатични, по вкусни от тези в магазина със сигурност!
Приятен и весел празник!
Благодаря от сърце!
ИзтриванеСкъпа ми Дилянче,нека всяка мечта преминава неусетно в листата на сбъднатите и отваря място за нови и нови!И всяко предизвикателство печелиш с лекота и ти носи наслада!
ОтговорИзтриванеКакто тези кроасани,които и тук ще кажа,че са върховни.
А признавам,нямам на този етап време и търпение най-вече за сгъване,прибиране,разгъване и подобни врътни,но все някой ден ще намеря и ще направя по тази рецепта,защото маслото е съвсем приемливо количество,повече от това би ме отказало веднага.
Ще напишеш ли и рецептата за тестото или става с всякакво с мая по мой избор?
Роси, сърдечно благодаря за хубавите думи! При предишните си неуспешни опити за кроасани правих разни теста специално по рецептите. Тези тук са от тесто за питка с мая, яйца и кисело мляко. Не съм написала рецепта първо, защото използвах останало замразено тесто и второ, защото така и не се наканих да си измеря продуктите, когато меся тесто. Винаги на око меся. Според мен, щом тези се получиха, тайната е в безкрайното сгъване и разточване, а не толкова в рецептата на тестото. Готовото многолистно тесто даже май е само вода, мая и брашно. И на мен това точене и сгъване през час ме изтормози, но ако можеш да преглътнеш кухня, посипана с брашно в продължение на 5 часа, резултатът си заслужава! Хубава вечер от мен, аз изчезвам на почивка утре и ще се скатая от готвене за една седмица :)
ИзтриванеРазкошни кроасани с невероятно примамлив цвят, мога да усетя аромата им тези снимки :-)...
ОтговорИзтриванеБлагодаря :)
ИзтриванеИ аз да кажа колко са разкошни кроасаните - истинска наслада за очите и небцето! Съжалявам само, че не мога да им се насладя на мига! Поздравления, Диляна!
ОтговорИзтриванеПоздрави и много усмивки!