вторник, 3 юли 2012 г.

Пикантно свинско в гювече




Когато за пръв път направих тази рецепта на Пеп-чо, се придържах към написаното на 100%. Оттам нататък, при всеки следващ опит заменях подправки, продукти и получавах различни вкусове. Във всеки мой вариант, обаче, неизменно присъстват маслините, скилидките чесън и резенчетата лимон.
Днес реших да ви представя един от своите варианти със свинско и гъби.

Продуктите / за 4 гювечета/:
1кг. свинско, нарязано на кубчета / в този случай използвах гърди, плешката също е подходяща/
300 гр. гъби, нарязани на филийки
1 ч.л. дижонска горчица
3 с.л. доматено пюре / Тук е моментът да вметна, че аз използвам апетитка. Моята е леко пикантна от чорбаджийските чушки и всъщност си представлява доматено пюре с цели чушки вътре. Чушките ги хапваме отделно, а пюрето използвам в почти всички рецепти, където е необходимо доматено пюре./
сол
черен пипер
червен пипер /може и лют/
мащерка, риган, салвия, изобщо подправки според вкуса /аз често използвам билков чай от пакетче-  без пакетчето, разбира се ;) /
4 с.л. олио
4 с.л. вино или бира
шепа маслини
половин лимон, нарязан на филийки
шепа необелени скилидки чесън

Месото се разбърква добре с доматите, горчицата, солта, пиперите и подправките. Престоява в хладилник минимум 1 час. Аз често го оставям и по цяла нощ.
 На дъното на всяко гювече се слага по 1 с.л. олио и 1с.л. вино или бира. Разпределят се  гъбите, маслините, скилидките чесън и месото. Най - отгоре се поставят по едно - две резенчета лимон. Гювечетата се затварят и се пекат в умерена фурна около час и половина.

4 коментара:

  1. Страхотна рецепта, Дилянка, ще я пробвам като захладнее, че лятото гледам да го караме по-безмесно :))) Радвам се, че открих блога ти ;)

    ОтговорИзтриване
  2. Много вкусно ще да е това,ако съдя по рецептата!Допада ми от раз,Дилянка!
    Аз сигурно не бих се въздържала на финала да не настържа малко сирена-слабост са ми да се разтекат и разтопят.
    Хубава сряда!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ох, и на мен са ми слабост, Роси, но пусто избягвам да смесвам белтъчини все още. Изключение направих само с твоето пиле с моцарела, че го сънувах вече. Благодаря ти!

      Изтриване