петък, 15 март 2013 г.

За пръв път съм на гости с домашна торта за Роси


Всички познавате моята домакиня и едва ли ще кажа нещо, което да не сте усетили самите вие, но все пак да споделя някои неща. Освен чисто кулинарното удоволствие и естетическата наслада, които изпитвам посещавайки блога ѝ,  а и предвид коментарите ѝ към други публикации, у мен се е затвърдило усещането, че тя е изключително мил, позитивен,  внимателен, съпричастен и вдъхновяващ човек. Доказа го и сега, тъй като търпеливо и с разбиране ме изчака да подготвя представянето си, което забавих ужасно заради безкрайните си служебни ангажименти и проблеми.  Ето защо съм толкова развълнувана и поласкана, че първото ми гостуване в блог е точно в Кулинарен еликсир.
Рецептата, която избрах за първото си гостуване, е много стара и много любима на моето семейство. Преди самата аз да започна да правя торти, свързвах понятието "домашна торта" именно с тази рецепта. И въпреки че през ръцете и небцето ми са минали десетки вариации на вкусове и съчетания от продукти, за мен това си остава една от най-запомнящите се рецепти за торта. Надявам се  да се хареса и на моята домакиня.

Дотук с предисловията, време е за рецепта:


Торта с целувки от тефтера на мама
 
Продукти:

За блата:
4 яйца
1 ч.ч. брашно
1 ч.ч. захар
ванилия

За сиропиране:
1ч.л. нес кафе
1с.л. захар или на вкус
100мл. гореща вода
50мл. вино Марсала

Крем 1:
125гр. краве масло на стайна температура
1 ч.ч. пудра захар
4 жълтъка
ванилия

Крем 2:
4 белтъка
4-5 с.л. пудра захар
1 ч.ч. кристална захар

И освен това 1 пакет целувки /около 100 грама/.

Начин на приготвяне:
 
Тортата е с класически пандишпанов блат. 4 белтъка се разбиват на сняг с 1 ч.ч. захар. Внимателно се добавят жълтъците, ванилията и пресятото брашно, и блатът се изпича в застлана с пекарска хартия форма на умерена температура до суха клечка. След пълното му изстиване /най-добре да отлежи поне една нощ/, блатът се разрязва хоризонтално на две части. За тази торта ни е необходима само едната половина от блата. Втората успешно може да замразите и да използвате за следващата си торта по тази рецепта;)

Всички съставки за сиропа се смесват и опияненото кафе се оставя да изстине.

Крем 1:

Жълтъците се разбиват на водна баня до побеляване с 3-4 с.л. от пудрата захар. Съдът, в който ги разбиваме не трябва да допира водата и водата не трябва да ври. /Целта ни не е торта с омлет, а просто жълтъците да са минали някаква термична обработка. Признавам си, че преди истериите с птичия грип и когато съм използвала яйца от сигурен източник, съм пропускала тази стъпка. За ваше успокоение, обаче, не я пропускайте!/

Маслото се разбива с останалата пудра захар на крем, като внимателно се добавят жълтъците и ванилията.

Крем 2:

Белтъците се разбиват на твърд сняг с пудрата захар. Кристалната захар се карамелизира и се оставя да "дръпне" за 1-2 минути. Поизстиналият, но  все още течен карамел се излива внимателно на тънка струйка в белтъчния сняг, като разбиването продължава до леко охлаждане и получаване на лъскав карамелен крем.

Блатът се напоява с изстиналото кафе. /Може да не се наложи да използвате цялото количество кафе, блатът трябва да е добре напоен, но не и кашнат./ Намазва се с масления крем, нареждат се целувките. Добре е празните места между целувките да се запълнят с натрошена целувка. Тортата се измазва отгоре и отстрани с карамеления крем.



В оригиналната рецепта се приготвя и крокан /карамелизирани и натрошени орехи/, с който се наръсва обилно тортата. Обикновено не пропускам тази стъпка, но в този случай ми се прииска да си поиграя с шприца и поръсих тортата единствено с малко нес кафе през цедка. Ако си падате по убийствено сладките торти, добавете и крокан!
Това е! Убедена съм, че няма да сгрешите, ако решите да опитате рецептата. Хрупкава и същевременно сочна, тортата е достоен завършек за всяко събиране с прекрасни хора, като днешното.
Роси, благодаря ти за поканата! За мен беше огромно удоволствие да стана част от вълшебното ти кътче!


17 коментара:

  1. Ах, тези гостувания, много ги обичам, всичко е толкова празнично, толкова емоционално! Тортата е страхотна, вече я видях при Роси, но си взимам парченце и от тук:). Блестящо гостуване, Дилянка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря :) Наистина беше много емоционално за мен! Поздрави!

      Изтриване
  2. Дилянче, и тук да те поздравя за тази вкусна красота, която си сътворила!
    Последната снимка е ммммммммм!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мариянче, благодаря за хубавите думи и тук, и в блога на Роси, и във фейсбук! А днес времето е изключително подходящо за коняче с парче торта ;)

      Изтриване
  3. Невероятна торта при чудесна домакиня!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, наистина имах перфектна домакиня!

      Изтриване
  4. Дилянка, ти си гост-мечта!
    Всичките ти торти са уникално красиви, не се съмнявам, че са и вкусни.
    Поздрави и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пепи, караш ме да се изчервявам на дърти години ;) Приятна почивка и на теб!

      Изтриване
  5. Дилянче,удоволствието е изцяло мое!Кой не би потръпнал пред вида на тази торта-красива,нежна,ефирна,сочна и богато гарнирана!
    Радвам се,че бях повод за хубави емоции в семейството ти,че така си развълнувана и се чувстваш щастлива!Няма нищо по-приятно от това човек да се зареди с позитивизъм чрез хобито си!
    Винаги си добре дошла при мен и аз също ще идвам тук с чувството,че съм в компанията на много фин,деликатен и мил човек!
    Прегръдка и хубаво да си починеш вече през този уикенд! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, имах нужда от тази прекрасна емоция и ти благодаря, че имах възможност да усмихна ежедневието си! Утре ще почивам, обещавам. Прегръдка от мен!

      Изтриване
  6. Поздравления Дилянка! Тортата е едно бижу и ти си я представила по най-добрия начин при Роси!
    Прекрасни сте момичета!

    ОтговорИзтриване
  7. Толкова вкусно изглежда, че си "глътнах" езика! Чудесен избор на рецепта, Дилянче! Чудесно представяне пред един наистина доказал се кулинар, като Еликсирчето! Въпреки, че за теб рецептата е стара, за мен е чисто нова и с удоволствие ще я опитам при първия удобен (и по-специален) повод. Благодаря ти и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Толкова се радвам, че ви хареса рецептата! За мен тя е натоварена с доста емоции, защото е първата торта, която майка ми ме научи да правя. Е, тя не слагаше марсала в сиропа, а само нес кафе :) Пожелавам уютни снежни почивни дни!

      Изтриване
  8. Прекрасна торта!Не мога да не се отбия и при теб и да не те поздравя!Честито първо гостуване!

    ОтговорИзтриване
  9. Поздравления,Диляна-прекрасна торта си приготвила!

    ОтговорИзтриване
  10. Aluminum Alloy-Pitanium-R10 | TITNC®® TITNC®
    Pricing titanium ranger is titanium hair straightener based on aluminum oxide and aluminum oxide. Stainless Steel titanium price per pound Plated Aluminum Steel Plated men\'s titanium wedding bands Aluminum with an unrivaled promise black titanium wedding bands of

    ОтговорИзтриване