неделя, 23 декември 2012 г.

Весела Коледа и Щастлива Нова 2013 година! /Коледни сладки/


Това е последната ми публикация за тази година! Не, че ще затворя кухнята до 1-ви януари, но от празници едва ли ще ми остане много време за писане ;) Затова днес, в навечерието на един от най-хубавите и уютни празници, искам да пожелая на всички топла, споделена, вълшебна Коледа и щастлива, здрава, успешна и благодатна Нова година!
Днес се разписвам с последното си постно предложение за годината - едни прекрасни хрупкави коледни бисквитки, за чиято декорация основна роля изигра прекрасната ми малка помощничка Дима :)
Рецептата е адаптирана от тук.
 
Продуктите:
2/3 ч.ч. кленов сироп
1/2 ч.ч. кафява захар
1/2 ч.ч. фъстъчено масло
3/4 ч.ч. орехи
2 ч.ч. пресято брашно
1/4 ч.л. сода бикарбонат
Подправки - канела, джинджифил, смлян бял пипер, смлян бахар, смлян карамфил, смлян кардамон / слагах на око/
щипка сол
1/2 ампула есенция "Ванилия"
настърганата кора от един лимон
няколко лъжици течност /кокосово мляко, вода, сок/ за събиране на тестото; аз използвах ром

 
Кленовият сироп се кипва със захарта и маслото. Разбърква се до стопяване на захарта и се оставя да се охлади до стайна температура. Брашното се смесва със содата, солта и подправките. Орехите се смилат почти до брашно с 2-3 с.л. от сухата смес и се прибавят в брашното. Добавят се течните съставки, есенцията и лимоновата кора, и се омесва тесто. Тук е моментът да направя едно уточнение: правила съм сладките десетки пъти по оригиналната рецепта. Получава се доста меко тесто, което не е възможно да се разточва преди престой в хладилника от поне 1 час. В този случай, когато замених маслото с фъстъчено такова, се получи доста твърдо и ронливо тесто, в което се наложи да добавя няколко лъжици ром до получаване на гладко и еластично тесто, подходящо за разточване и изрязване с формички. 
Тестото се разточва, изрязват се сладки, които се пекат в предварително загрята на 190 градуса фурна около 8-10 минути.
 
За украсата:
2 ч.ч. два пъти пресята пудра захар
3-4 с.л. кокосово мляко
няколко капки лимонов сок
кокосови стърготини
цветна захар
захарни перлички
сладкарски бои
 
Пудрата захар се разбърква с млякото и лимоновия сок до получаване на гладка и лъскава глазура с консистенция, подходяща за шприцоване. Аз разделих на три части и оцветих с гелови боички в зелено и червено. Поставя се в пош, пликче или фунийка от хартия за печене и се очертават контурите на фигурките. Оставя се да изсъхне. Останалата глазура се разрежда с малко кокосово мляко до консистенция, подходяща за разнасяне с лъжичка. Контурите се запълват с течната глазура /аз си помагах и с клечка за зъби/ и сладките се декорират с перличките. Както вече споменах, нашите елхички са изцяло украсени от Дима.


Това е нашето предложение с Дима за тази Коледа. Още веднъж с пожелания за прекрасни празници, изпълнени със смях, любов, топлина и уют! До следващата година!




3 коментара:

  1. Браво на Дима и на теб,Дилянче,толкова са цветни и празнични бисквитките ти!И аз ти пожелавам да посрещнете Коледа в дух на обич,хармония,разбирателство,в уютна и ухаеща на аромати празнична вечер!Прегръдки и до нови срещи!

    ОтговорИзтриване
  2. Честито Рождество Христово, ДИЛЯНЧЕ!
    Нека да съумеем да запазим
    магията на Коледната нощ
    през цялата година,
    за да бъдем по-добри,
    да се обичаме повече
    и да имаме силата
    да сътворяваме
    по едно малко чудо всеки ден –
    една усмивка, едно добро дело,
    един топъл жест.
    Бъдете живи, здрави
    и истински щастливи ти и семейството ти!

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря ви, момичета! Честита Нова година и на вас! Нека е благодатна, щастлива, успешна и предизвикателна! Скоро ще се завърна и с рецепта ;)

    ОтговорИзтриване