петък, 26 октомври 2012 г.

Добре дошла на първата ми гостенка и честит имен ден на малката ми принцеса!



Димитровден е! За нашето семейство празникът е двоен - професионален и личен. Личен, защото малката ни принцеса Дима има имен ден, а за професионалния ще ви разкажа в следващата публикация ;)
И тъй като за мен е голям празник, днес посрещам гости. Изключително ми е приятно да ви представя гостуването на Марияна от "Фюжън и класически рецепти". Това е първото гостуване в моя блог и съм доста развълнувана.
Малко история:
Имах огромно желание точно Мариянка да е първият гост на блога. Тя първа приветства създаването му, живеем в един град, имаме общи приятели и е толкова лъчезарна и завладяваща, че всеки път, когато чета рецепта в блога ѝ, ми се иска да се пресегна за парченце през монитора. Вече съм споделяла, че виртуалното общуване ми е създало много реални приятелства. Искрено се надявам, че някой ден с Мариянка ще се срещнем в реална обстановка и това виртуално приятелство ще прерасне в реално :)
Поканих Мариянка на гости за рождения си ден, но по ред причини не успяхме да се срещнем виртуално досега. Ето защо приемам нейното гостуване като двоен подарък за мен и за Дима.
Мариянче, сърдечно ти благодаря за прекрасната торта и за красивите думи, които отново си отправила към мен! Време е да ви представя своята гостенка и да спра дотук с лиричните отклонения...

"Торта от какаови блатове с дъх на кафе и мус от шампанско с малини!
  • 480 гр брашно
  • 400 гр захар
  • 2 чаши топло кафе ( чаша - 200мл )
  • 60 гр неподсладено какао
  • 4 яйца
  • 1 ч.л. сол
  • 1 ч.л сода бикарбонат
  • 1 с. л. бакпулвер
  • 1 ч. ч. олио или зехтин
  • 2 с. л. ванилия
  • 1 ч. ч. вода

Подгответе по възможност две тавички с диаметър 25 см. или изпечете блатовете на два етапа. Изрежете от пергаментова хартия кръг за да покриете дъното на тавата и я намазнете.
Добавете какаото към топлото кафе и бъркайте до неговото разтваряне. Сложете брашното, солта, содата, бакпулвера и захарта в купа и разбийте с миксера за 1 минута. Добавете яйцата, олиото, ванилията, водата и разбийте на средна скорост две минути. Намалете на ниска скорост и на тънка струя наливайте кафето. Ако разполагате с една тавичка, разпределете сместа на две равни части с помощта на кантар, за да имате еднакви платки! Печете в предварително загрята на 180 градуса С ( с вентилатор 160 ) фурна, около 30 мин, проверете за готовност с дървен шиш. Изкарайте тавичката от фурната и изчакайте 3 - 4 мин, след това поставете блатовете върху метална скара за охлаждане.
 

"Мус от шампанско и малини" е моя импровизация - лек крем с деликатен вкус на ароматно пенливо вино и свежи плодове !
Продукти :

  • 100 гр. бял шоколад
  • 200 мл. шампанско
  • 600 мл. не подсладена сметана 35% масленост
  • 3 с. л. желатин
  • 5 с. л. кондензирано мляко
  • 5 - 6 капки есенция шампанско

Приготвяне:
Разтопете шоколада на водна баня, охладете го до стайна температура, прибавете го към шампанското на тънка струя. Охладете сместа в хладилника за 30 - 40 мин, като го разбърквате периодично.
Накиснете желатина в 30 мл. вода, разтворете го на водна баня без да завира, изчакайте да се охлади до стайна температура. Разбийте сметаната, добавете към нея кондензираното мляко или захар, по ваш вкус. Към сметаната добавете на тънка струя шампанското с шоколада и желатина, като бъркате внимателно със силиконова шпатула Поставете сместа в хладилника за 2, 3 часа, като разбърквате периодично.
Сглобяване на тортата
*Разрежете блатовете наполовина, поставете първият в метален ринг, нанесете от вече охладения мус, наредете малините и отново поставете от муса. Така редувайте, докато завършите с последния блат. По желание може да обогатите муса с парчета тъмен шоколад . Поставете тортата в хладилника за 10 - 12 часа.
* Ако изработвате кафез, запазете единият блат или изпечете допълнителен.

В този случай измазах тортата с маслени трохи:
Продукти за маслен крем:
  • 100 гр меко масло
  • 100 гр пудра захар(пресята)
  • 2 с.л. прясно мляко
  • 150 гр. трохи от блат или кекс
Разбийте всички продукти до получаване на крем. Половината от масленият крем смесете с трохите. Нанесете върху охладената торта един слой от маслените трохи, върнете я в хладилника за 1-2 часа. След това, нанесете от масленият крем и заравнете всички страни. След пълното охлаждане на масления крем торта е готова за декорация по ваш вкус.
 
За оформянето на кафеза използвах единият от четирите блата нарязан на тънки ленти. Редувах блат с мус, в отрязано наполовина пластмасово шише от безалкохолно ( частта с гърлото ), докато се запълни плътно. Изчаках да стегне заедно с тортата, изрязах бутилката и измазах с маслени трохи.
Дилянка, благодаря ти, за милата покана. За мен беше удоволствие да съм твой гост! Желая ти, много усмивки, повече свободно време за кулинарни изкушения и тортени вдъхновения!"
...
Аз ти благодаря, Мариянче, за гостуването и за невероятната торта!
На всички празнуващи днес пожелавам сладък и прекрасен празник!

6 коментара:

  1. Чудесна торта и прекрасна гостенка си имаш,Дилянче!
    Непременно трябва да се срещнете щом сте съгражданки!
    А на дъщеричката честитя от сърце имения ден и пожелавам много здраве и щастие!
    Прегръдка и хубав празник!

    ОтговорИзтриване
  2. Честити празници! Пожелавам ви много здраве и щастие! А към Мариянка изказвам своите искрени комплименти! Чудесен тандем сте! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Красива и сочна торта*
    Чудесен повод за празнуване:)
    Поздравления и за гостенката и за домакинята!
    Честит празник!

    ОтговорИзтриване
  4. Честито ви виртуално гостуване и на двечките! Страхотни сте! Разрезът на тортата е умопомрачаващ :)Диди, честит имен ден на сладката Дима:)

    ОтговорИзтриване
  5. Дилянка, благодаря ти, за милите думи и поканата!
    Честит двоен празник и наздраве в този късен час!
    Момичета, благодаря и на вас за милите думи!
    Пожелавам ви усмихнати и слънчеви почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря на всички за хубавите пожелания и на Мариянка още веднъж за прекрасното гостуване! Пожелавам ви приятна почивка, изпълнена с прекрасни емоции!

    ОтговорИзтриване