събота, 29 септември 2012 г.

Пиле "Адобо" и ориз с манатарки


Търсейки интересна рецепта за пилешки бутчета, бях  впечатлена от тази снимка. Рецептата също ми се стори доста интригуваща, така че за мен остана само да експериментирам. Е, съществуваше и опасността да си останем без вечеря. Поради тази причина присъства и оризът с манатарки в публикацията. Дори да бях претърпяла провал с пилето, поне изпитаната рецепта за ориз щеше да спаси положението :) За щастие, крайният резултат беше отличен, а тази рецепта ще се превърне в една от любимите "пилешки" рецепти в семейството.

За пилешкото:
6 пилешки горни бутчета
1 ч.ч. вода
1/2 ч.ч. соев сос
1/2 ч.ч. ябълков оцет
3 големи скилидки чесън
черен пипер
1 ч.л. мед /това си е моя добавка/

Чесънът се нарязва на филийки и се смесва с водата, оцета, соевия сос и черния пипер. Така приготвената марината се слага да заври на силен огън в широка тенджера. След като заври, се подреждат бутчетата /трябва да са на един ред в тенджерата/, котлонът се намаля и бутчетата се варят 30 минути, като на 15-тата се обръщат.
Сварените бутчета се запичат на грил за по 5 минути от всяка страна. Аз използвах грила на микровълновата печка и подозирам, че трябваше да увелича времето за запичане. Следващият път ще ги запека на грила на фурната, защото ми се искаше кожата на бутчетата да е по-хрупкава.
Докато пилешкото се запича, към марината се добавя медът, котлонът се увеличава и сместа се вари, докато се редуцира до 1 ч.ч. Получава се прекрасен сос към пилешкото месо, а и към ориза.

За ориза:
1 ч.ч. ориз "Жасмин"
200гр. манатарки /моите бяха замразени/
2 с.л. олио
1 с.л. сушени зеленчуци
2 ч.ч. вода
сол
черен пипер
2 с.л. масло

Манатарките се задушават в олиото. Добавят се останалите продукти без маслото. След завирането на водата, тенджерката се покрива с кърпа, поставя се капакът и оризът се оставя на слаб огън 15-20 мин. /при мен на 2-ра степен на котлона от 6/. Към готовия ориз се добавя маслото и се разбърква с вилица. Аз добавих и няколко лъжици от соса за пилето. Получи се невероятно ароматна гарнитура.
 
Ами, това е. Изключително бърза и лесна рецепта за изключително вкусна вечеря.

2 коментара:

  1. Интересна рецепта.А оризът с манатарки е страхотен.Благодаря за рецептата!Хубав ден!

    ОтговорИзтриване