четвъртък, 27 септември 2012 г.

Торта за Вики


 Отдавна не бях правила торта с такова голямо удоволствие. Основната причина е Вики, разбира се - изключителна малка чаровница.
 Вики е 11-месечната дъщеричка на една от най-добрите ми приятелки. Когато майка и ми предложи да и направя тортата за кръщенето, изобщо не се и замислих дали да приема. За мен беше изключителна чест, но и отговорност да се нагърбя с "официалната" торта. Имах достатъчно време, за да обмисля как бих искала да изглежда тортата. Вкусът беше ясен - шоколадова, каза моята дружка, и аз се съобразих с желанието и.
 Но украсата... ах, тази украса, която винаги е оформена в главата ми, но на практика все нещо не е доизкусурено така, както съм си го представяла. Изгледах стотици снимки на торти за кръщенета в интернет. Да, но те масово бяха с украси - кръстове, ангели и т.н., а мен самата идея за кръст на бебешка торта ме потриса. Започнах с идеята да моделирам слонче за късмет.
 Добре, но слончетата и от трите ми опита приличаха по-скоро на мравояди /хахаха/. Исках нещо розово, бонбонесто и сладко, защото Вики всъщност е едно сладко бонбонче. Но умът ми иска едно, а ръцете ми си имат собствено мнение. Толкова си мога. И приключих дилемата с мече в розова рокля. Трябваше да държи и една възглавничка, но чак като свалях снимките на компютъра, се усетих, че възглавничката липсва. А тортата беше отпътувала по предназначение. Дотук с лиричните отклонения, време е да споделя рецептата.
Блат:
Направих класически пандишпан от 6 яйца, 1 1/2ч.ч. захар, 1 ч.ч. брашно и половин чаена чаша какао. Технологията си я знаете - белтъците, разбити на сняг със захарта, и към тях внимателно примесваме жълтъците и пресятите брашно и какао. Изпекох и разрязах на три платки.
Сироп:
И тук нищо ново под слънцето. Използвах любимия си конфитюр от зелени смокини, разреден с топла вода.
Крем:
Тук вече реших да експериментирам и да направя от любимия си бял крем за торта шоколадов такъв.
Продуктите:
400гр. течен шоколад
300гр. заквасена сметана
250гр. сирене "Рикота"
200мл. течна млечна сметана + 4-5 лъжици пудра захар за разбиването.
Смесих шоколада, сиренето и заквасената сметана, и разбърках до пълното им хомогенизиране. Накрая добавих внимателно разбитата течна сметана и оставих в хладилника за 15-тина минути да стегне кремът.
Сглобих тортата, стегнах с ринг и оставих за една нощ в хладилника.
За измазването:
250гр. масло
250гр. пудра захар
1 ч.ч. трохи от блат
Разбих си маслото с пудраха захар и разделих крема на две части. Към едната добавих трохите, разбърках добре и с тази смес измазах стените на тортата, за да не избие от шоколадовия крем. Върнах в хладилника за 2-3 часа да стегне маслото и измазах вече цялата торта с чистия маслен крем.
Украсата:
И мечето, и цветчетата бях направила 2 дни предварително. В деня, в който трябваше да предам тортата, само покрих, подредих украсата и направих малко цветчета за борд между тортата и подложката. И в този ден дойдоха проблемите. За първи път работих със захарната маса "Овалетте". С цветчетата и мечето нямах проблеми, изсъхнаха си на стайна температура. Но не така стояха нещата с покриването на тортата. Все още не мога да си обясня защо веднага след покриването, захарната маса започна да се напуква по ръбовете на тортата. Успях да замаскирам някак, но доста неприятна ситуация. И втория ми кошмар - кондензът от хладилника. За толкова много торти, покривани със захарна маса, за първи път ми се получава такъв ужасен конденз. Сериозно си се бях притеснила дали ще издържи украсата до тържеството.
Но снощи вече имах отзиви, че тортата е била страхотна на вкус, украсата си е издържала без проблем, така че с чиста съвест мога да си пусна публикацията.
На Вики и на Стелито, и на Добри пожелавам много късмет, много усмивки, много такива прекрасни моменти! Благодаря Ви, че ми се доверихте и се надявам да имам възможност да направя още торти за прекрасната бонбонка Виктория!

2 коментара:

  1. Тортата е невероятно сполучлива,нежна и съвсем по детски украсена,много подходящ замисъл,Дилянче!И на мен не ми се струва удачно да има кръст на торта,ти си изваяла най-любимата ми фигурка-мече,обожавам захарни мечета и твоето е приказно,браво!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря, Роси! С такова голямо желание я правих, радвам се и че се получи донякъде :)

      Изтриване