вторник, 8 май 2012 г.

Една специална торта за един специален юбилей



На 1-ви май един много специален за мен човек /дядо ми/ навърши 80 години. Естествено, тортата си беше задължителна, а съвсем логично -  именно с тази торта да е свързана първата ми публикация в блога.
Дядо ми е уникален човек. Толкова е колоритен и толкова разнолик, че вероятно ще ми е ужасно трудно в  няколко реда да вместя всички неща, които бих искала да разкажа за него. Затова ще бъда кратка - това е човекът, който ме е гледал от двумесечно бебе, докато майка ми е ходила на лекции. Той е човекът, който ме е научил да познавам буквите на две годинки, да чета на 4, да танцувам гръцко на 9, включително и да чупя чинии в пода, разбира се :) Той е човек с доста опак характер, но и със страхотно чувство за хумор и невероятен дух. Връзката ни е изключително силна и съвсем естествено аз вложих много старание и любов в направата на тази торта.
За съжаление не снимах стъпка по стъпка заниманията си по тортата. Аз и без това съм един "пишман" фотограф, да ми се чуди човек защо ми е да се излагам с тия снимки, че чак и блог да правя ;) Обещавам оттук нататък да обръщам повече внимание на снимането по време на работния процес. Като за първа публикация, надявам се да бъда извинена. Е, стига приказки, време е да разкажа за самата торта:
Купонът беше организиран още в края на февруари. Решено беше - на 29-ти и 30-ти април /неделя и понеделник/ сме в "Горска хижа" край гр.Каблешково. Дотук добре, но аз още тогава започнах да обмислям каква да бъде тортата, че не само да я занесем без проблем до хижата, но и да издържи навън в случай, че нямаме достъп до хладилник.
На 20-ти април аз все още нямах никаква идея нито за вкуса, нито за визията на прословутата торта. Искаше ми се да е нещо на тема "вино", че дядо ми си е ценител на хубавите питиета и красивите жени. Два дни разглеждах снимки и клипчета как се прави бутилка за вино от захарно тесто и в крайна сметка реших, че ще се предизвикам.
5 дни преди празника /вторник/ се заех с бутилката. Напудрих обилно истинска бутилка от вино с нишесте, метнах отгоре "чаршафа", изрязах до средата на бутилката и оставих да се суши. Цветът на захарното тесто беше зеленикаво - сивкав, понеже добавих черна боя в остатъци жълто тесто. След като изсъхна, боядисах със смес от черна и червена боя, разтворени в алкохол, а за "стъклен" ефект минах с четка, напоена с глюкоза с алкохол.
Три дни преди празника /четвъртък/ все още не се бях спряла на конкретна рецепта за торта. Напазарувах си разни продукти след работа, изпекох си 4 платки и си легнах с мисълта, че утрото е по-мъдро от вечерта и че до следващата вечер все ще ми хрумне нещо. В крайна сметка, в петък вечер се получи това:

Продукти за всеки блат:
5 яйца
1ч.ч. чаша захар
3-4 с.л. олио
1,5 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
ванилия
Технологията е ясна - яйцата се разбиват със захарта до побеляване, добавя се олиото лъжица по лъжица, ванилията и се разбива още малко. Добавя се брашното, пресято с бакпулвера, като вече се разбърква на ръка с дървена лъжица. Пече се върху хартия, в затоплена предварително на 170 градуса фурна за около 15-20 минути.
Аз изпекох две бели и две какаови платки. За какаовите - намалих брашното с 1 с.л. и добавих 2 с.л. какао.

Продукти за малиновия крем:
900гр. заквасена сметана
2 ч.ч. пудра захар
400мл. течна млечна сметана
2 желатина
около 300-400гр. малини /тук не давам точен грамаж, тъй като не съм купувала малините и не се сетих да ги претегля, като извадих пакетчето от фризера/

Размразените малини наръсих с 1/2ч.ч. пудра захар, загрях за кратко в микровълновата фурна, оставих да се охладят и прецедих добре през кърпа, защото семенцата на малините са ми доста неприятни в кремове. Получи се нещо като пюре, или по-скоро гъст сироп.
Към малиновото пюре добавих заквасената сметана и 1 ч.ч. пудра захар. Млечната сметана разбих с останалата 1/2 ч.ч. пудра захар, смесих внимателно двете сметани и прибавих желатина, предварително накиснат в студена вода, загрят в микровълновата фурна и охладен.
Получи се вкусен крем, леко киселичък от малините и заквасената сметана, с много приятна консистенция на мус.
Блатовете сиропирах с разредено с вода сладко от череши, като плодовете от сладкото наредих между първия и втория блат. Искаше ми се да добавя нещо, което да даде повече височина на тортата и се спрях на еклери. Използвах готови, въпреки че съм предубедена към "купешките" кремове, сладки, сладкиши и т.н. Но нямаше никакво време тепърва да пека еклери.
След пренощуването на тортата в хладилника, облепих страните на тортата с блат, за да ми е по лесно измазването, а и за да се застраховам срещу евентуално изтичане на крем.
За измазването на тортата и за плетенето на кошницата ми отидоха 1кг. течен шоколад и 700гр. масло. Отделно вмъкнах и "пръчки", направени от шоколадово тесто от 300гр. шоколад и 5 с.л. глюкоза.
Доста вкусна комбинация се получи в крайна сметка:

Тортата пристигна благополучно до хижата, за щастие се хареса и на гостите.

 Единственият недостатък се оказа, че рожденикът  е мислил бутилката за истинска :) Беше малко разочарован, че не е така, но пък аз бях много горда, че съм успяла да се справя с предизвикателството. Това е рожденикът,
а аз приключвам с  първата си публикация, че  се престарах с обясненията.
 До следващото приключение!

8 коментара:

  1. Диляна, вече съм ти казвала за тортата, че е прекрасна! Желая успех на блога и очаквам новите ти творения!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ти от сърце! Остава само да намеря и време да творя :)

    ОтговорИзтриване
  3. Честито за престрашаването :)) и реализирането на блога, Диляна!
    Справила си се чудесно с предизвикателството и бутилката - като истинска е!
    Поздравления и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря много :) Ще се появя и в темата в бг-мама някой ден! Само още малко престрашаване ми трябва ;)

      Изтриване
  4. Страхотна торта!
    Да е жив и здрав рожденика
    хубава вечер

    ОтговорИзтриване
  5. Дилянче, поздравления за блога! И на патерица да честитя юбилея на дядо ти, а тортата е великолепна!!!

    А пожелания за успешно блогърстване, Маги :)

    ОтговорИзтриване