вторник, 2 април 2013 г.

Отново торта и честит рожден ден на порасналото ми момиче!


На 28-ми март прекрасното ми момиченце навърши цели 5 годинки. Почти юбилей, както се казва, и по този повод реших да се опитам да ѝ направя уникална торта. Е, доколко съм успяла, ще прецените вие. Доста грешки допуснах, доста уроци научих за следващата подобна торта, ако се реша отново да се предизвикам до такава степен, но удоволствието в слънчевите очички на Дима изтри всички притеснения и нерви.
Докато стигнем до тази идея, рожденничката смени предпочитанията си поне 3 пъти. То не бяха желания за чанта, за торта с гримове, за торта "Барби". В крайна сметка, основната идея остана короната, аз добавих замъка от себе си - малко като в историята с копчето и палтото се получи, но пък резултатът беше задоволителен.
И така - започнах с короната няколко дни преди партито. Сглобявах и суших върху кутия от кафе, а в деня на сглобяването на тортата боядисах със сребърна боя и налепих перличките. Леко несиметрична коронка се получи, но нали е ръчна изработка, принцесата беше снизходителна.
 
Ягодова торта:
 

 
Продуктите:
 
 
За всеки блат: 4 яйца, 1 ч.ч. брашно, 1ч.ч. захар, 1 ч.л. бакпулвер, ванилия, розова сладкарска боя на върха на ножа. Яйцата се разбиват до побеляване със захарта. Внимателно се добавят пресятото с бакпулвера брашно, ванилията и боята. Блатовете се пекат в умерена фурна до суха клечка.
За тази торта аз изпекох 4 квадратни блата 30х30см. /три за сглобяване на първия етаж и един за борд отстрани/ и един кръгъл с диаметър 22см. /за втория етаж/. 
 
Крем:
1 кг. заквасена сметана
500гр. маскарпоне
0,5л. течна сладкарска сметана
2 ч.ч. пудра захар
1 ягодов крем "Оле" на д-р Йоткер
0,5кг. пресни ягоди
 
Заквасената сметана се разбива с пудрата захар, маскарпонето и крема "Оле". Накрая се добавя предварително разбитата сладкарска сметана и кремът се разбърква внимателно, за да не спадне сметаната.
 
За сиропиране: 0,5л. плодово прясно мляко "Ягода".
 
Квадратните платки се изрязват, за да се изравнят. Кръглият блат се разрязва хоризонтално на три части. Сглобяват се две торти, като всяка платка се сиропира с плодовото мляко, намазва се с крем и се добавят нарязаните ягоди. Двете торти се оставят да престоят една нощ в хладилник.
 
Измазване и декорация:
За измазване преди "обличането" със захарна маса ми беше необходим маслен крем от 400гр. масло, 400гр. пудра захар, ванилия и 1-2 с.л. сметана.
 
Кулите са от готови ягодови рула, измазани с ягодово сладко и облечени в захарна маса. "Покривите" са от фунийки за сладолед, покрити със захарна маса и оваляни в цветна захар.
 
Двата етажа на тортата са покрити поотделно със захарна маса. След покриването на горния етаж, изрязах с макетен нож подложката по самия ръб на тортата, поставих в долния етаж сламки за подпори и фиксирах втория етаж. Кулите са захванати за основната торта с клечки за зъби. Рожденничката беше толкова ентусиазирана от проекта, че сама направи камъчетата за борд на тортата. Абсолютно цялата украса на тортата беше ядлива, с изключение на фиксиращите елементи - сламки и клечки за зъби ;)
Въпреки многото несъвършенства и недообмислени моменти, при вида на завършената торта Дима възкликна "Мамо, толкова е прекрасна, благодаря ти, мамо!". Това разсея всичките ми съмнения дали няма да се изложим с толкова амбициозен проект. Партито беше страхотно и се надявам, че и всички гости са останали доволни от преживяването.
За съжаление, късно се усетих, че нямам читава снимка на разрез от тортата, но все пак открих една, на която се вижда парче торта и щастливата рожденничка с кула от замъка :)
 
Да ми е живо, здраво и щастливо порасналото момиченце!
 


8 коментара:

  1. Чудесна торта за красива принцеса! Да ти е жива и здрава!

    ОтговорИзтриване
  2. Дилянка, тортата е приказна, коронката, портите и кулите са уникални, а разрезът е много красив с тези розови блатове, за вкуса не се съмнявам :)!
    На малката принцеса много здраве и споделени пакости :)

    ОтговорИзтриване
  3. Да ти е много здраво момиченцето! Само усмивка да грее на личицето му и късметът да го съпътства на всяка крачка.
    А тортата... тортата е страхотна!

    ОтговорИзтриване
  4. Честита Рожденничка! Тортата е чудесна!Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  5. Честита ти рожденица,Дилянче!Да е здрава и да расте усмихната!Поредната ти уникална торта с много красива корона и изобщо чудесен замисъл и изпълнение,възхитена съм!И отвътре звучи страшно вкусна!Прегръдка и всичко най-най!

    ОтговорИзтриване
  6. Щастливо детство и много весели мигове на малката рожденичка Дима! Честит Празник и на теб, Дилянче! Да ти е весела, засмяна и мамина отмяна :) Тортата е великолепна! Поздравления за търпението и умението!

    ОтговорИзтриване
  7. Тортата е прелестна! Да е жива и здрава рожденичката, много късмет, успехи и щастливо детство! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. От сърце благодарим и аз, и Дима за хубавите пожелания! Прегръдка за всички вас, момичета, и хубав ден!

    ОтговорИзтриване