вторник, 4 декември 2012 г.

Лаврак на фурна с карамелизиран лук





 След два дни е Никулден. Традицията повелява да се приготви шаран, или друга риба, но задължително с люспи. И тъй като за Никулден съм предвидила нещо различно от традицията, а и вероятно ще имам възможност да го споделя едва след празника, днес ви предлагам една изключително лесна и още по-изключително вкусна рецепта за лаврак.
Ако съществува риба, в чийто вкус да съм влюбена /освен пушената сьомга/, то това са лавракът и леферът. Е, чистенето на люспи не е от най-приятните ми занимания в кухнята, но все пак изкуството иска жертви ;) Някой ден ще ви разкажа за епичната си борба с един толстолоб, но като типична лъвица, все още не съм готова да споделям провалите си.
Днес сме на тема "Лаврак".
 
Продуктите за 3 порции:
3 лаврака по около 300-400 гр. всеки
3 ч.л. каперси
морска сол
пресен копър
2 лимона
черен пипер
олио
 
Рибата се почиства от вътрешностите и люспите, натрива се с морска сол и се оставя да отлежи около час. В коремната кухина на всяка риба се поставя по 1 ч.л. каперси, стръкче копър и по 2-3 резенчета лимон. Рибата се поставя в намаслена тава, подправя се с черен пипер, сока от втория лимон и се полива със струйка олио. Пече се на 200 градуса около половин час, или до готовност. В края на печенето аз преместих тавата в горната част на фурната и включих на грил за около 5-6 минути.
 
 
За карамелизирания лук:
 
3 големи глави лук
1 ч.ч. вода
олио
1 с.л. кафява захар
2-3 с.л. сироп от нар
сол
черен пипер
 
Когато поръчах на майка ми да ми донесе сироп от нар от Турция, не знам защо си мислех, че ще е сладък. Той се оказа толкова кисел и тръпчив, че за малко да отидат зян едни свински ребърца, които мариновах с него. Както и да е, хванах му цаката вече, т.е. намерих му приложение и в тази рецепта за карамелизиран лук, сиропът се вписа идеално.
 
Лукът се нарязва на колелца и се задушава с олиото и водата в тиган с незалепващо покритие. Когато стане прозрачен и остане на мазнина, се добавят подправките, сиропът от нар и кафявата захар. Разбърква се и тиганът се оставя на изключения котлон да обере остатъчната топлина и лукът да се карамелизира. Лесно и безумно вкусно за такива като мен, които обичат лук.
 
 
Всяка риба се поставя в подходяща чиния и се гарнира с карамелизирания лук. Аз поднесох ястието със салата от червено цвекло.
 
Това е празничната ми рецепта за годишнината ни от сватбата. Надявам се някой да я намери за подходяща и за предстоящия празник!

 
 
 

 


4 коментара:

  1. Лавракът е на мода тези дни,чудесно си го приготвила и сервирала,Дилянче,много вкусно!Много блага риба,и аз я харесвам!Пожелавам весел Никулден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, страхотна риба! Весел празник и на теб, Роси!

      Изтриване
  2. Мммммного, вкусно! Честит Никулден, Дилянче!

    ОтговорИзтриване