събота, 24 ноември 2012 г.

Пъстра царевична супа


Събота е - ден за почивка, разходка, малко домакинска работа и много забавления. Поне такава планирах да е моята събота, докато не ме събори ужасната настинка :(  Всъщност тя се опитва от няколко дни, но днес вече едва станах от леглото. Класиката за борба с настинките е домашна пилешка супа. Да, но нито имам домашно пиле, нито мога да ям пилешка супа по време на пости. Така че моята лечебна супа е зеленчукова. Започнах малко по метода "прерови хладилника", но приключих с успешен резултат - гъста, ароматна, вкусна и засищаща супа, която се надявам да ме изправи на крака до няколко часа.
 
Продуктите:
2 стръка зелен лук
2-3 гъби
1 ч.л. къри
1 консерва сладка царевица от 330гр. 
2 кубчета по 50гр. замразен спанак
1 ч.ч. кокосова сметана + 4-5 с.л. за гарниране при сервирането
пресен кориандър
3 с.л. сушени зеленчуци /моите бяха лук, чушка, морков, целина, пащърнак/
сол, черен пипер
2-3 с.л. олио
 
Гъбите се нарязват на малки кубчета и се задушават в олиото заедно с нарязания зелен лук. Добавя се кърито, 1 литър гореща вода и сушените зеленчуци.
Половината от сладката царевица се пасира.
10 минути след завирането на супата се добавя царевицата - пасираната и тази на зърна, както и замразения спанак. Ако е необходимо се долива гореща вода. Супата ври още 10-тина минути и се застройва с кокосовата сметана. Подправя се със сол, черен пипер и пресния кориандър.

При сервирането, на всяка порция се добавят 1 с.л. кокосова сметана /въпреки че аз малко развалих външния вид на супата със сметаната/ и нарязани пера зелен лук.
Заради децата не посмях да сложа нищо пикантно като подправка, но в своята порция добавих щедро лютив червен пипер за загряване.

Това е днешното ми предложение за обяд. Няма кой знае какъв търговски вид, но се надявам да е добро средство за лекуване на настинки, а дали е изпълнил мисията си, ще споделя по-късно ;)
Пожелавам ви прекрасна събота!

4 коментара:

  1. Дилянче,кой ти гледа търговския вид при такава вкусна гореща супа,страхотно апетитни снимки си направила,една купичка бих поискала и аз,също с лютичко!
    Бързо оздравяване и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Роси! Много вкусна беше наистина и днес продължавам с лечението ;)

      Изтриване
  2. Една топла и пикантна супа събужда сетивата и гони всяка простуда!Ще ти помогне несъмнено!
    Бързо оздравяване и почивай днес активно :)полага му се понякога на човек!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! Не понасям да не съм в кондиция, но пък кога щеше да ми се падне да мързелувам толкова през почивните дни :) Хубава неделя!

      Изтриване