събота, 17 ноември 2012 г.

Постен кекс с тиква




Започнаха Коледните пости. От уважение към поста реших до Коледа да публикувам само постни рецепти. За съжаление напоследък ми се струпаха доста неприятни емоции, доста пътувания, доста нерви и нямах никакво настроение да снимам или да пиша. Така, много от рецептите, които бях решила да споделя, ще останат за по-нататък.
За щастие, нещата се развиха в благоприятна посока и отново съм на линия.
У дома само аз спазвам постите. Това, разбира се, не пречи на останалите да дегустират и споделят впечатления от постните ми кулинарни експерименти. Започвам серията постни рецепти с десерт - кекс с тиква, съвсем постен, но изключително сочен, ароматен и вкусен. Поне това беше мнението на най-големия ми критик ;)
Както всяка година по време на пости, така и тази, отделям доста време за разглеждане, записване и обмисляне на промени на рецепти за постни ястия. Днешният десерт открих в този блог. Стори ми се интересен, а и отдавна ми се искаше да използвам тиквата в десерт, по-различен от тиквеник. И така, моят вариант:


Продукти:

Суха смес:
3 1/2 ч.ч. брашно*
1 пакетче бакпулвер
1/2 ч.л. хлебна сода
1/2 ч.л. сол
1 пакетче подправка за меденки
едро нарязани орехови ядки

Влажна смес:
2 ч.ч. тиква / предварително сварена на пара и пасирана/
1 1/2 ч.ч. кокосово мляко
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. кафява захар
3/4 ч.ч. олио
1 капсула есенция "Ванилия"

Глазура:
1 ч.ч. пудра захар
1/2 ч.ч. кафява пудра захар
2 с.л. кокосово мляко
1 ч.л. лимонов сок

* В тази рецепта използвах чаша с вместимост 240мл.

Сухите съставки се поставят в купа и се разбъркват. В друга купа се поставят съставките за влажната смес и се разбъркват добре. Влажната смес се изсипва в купата със сухите съставки и двете смеси се разбъркват много добре до пълното им хомогенизиране. Сместа се изсипва в намаслена и набрашнена кексова форма / аз използвах силиконова форма и пропуснах частта с набрашняването/. Кексът се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна около час до суха клечка /Аз пекох 50-55 минути, но следващият път ще увелича времето за печене с десетина минути. Кексът си беше изпечен, но ми се стори една идея по-влажен, отколкото би трябвало да бъде./. Кексът се оставя във формата за 10 минути и се обръща върху решетка до пълното му охлаждане.

Продуктите за глазурата се разбъркват и сместа се загрява за 10-20 секунди в микровълнова печка. Глазурата се изсипва веднага върху вече охладения кекс. Аз поръсих и малко канела отгоре.
Въпреки че отдавна приключих с 90-дневната диета, няма как да не споделя, че този десерт е много подходящ за вечеря във въглехидратен ден.



Ами, това е. Надявам се да ви допадне първото ми от поредицата постни предложения. У дома се хареса много, съдейки по почти празната чиния няколко часа след приготвянето му.

4 коментара:

  1. Дилянка, кекса е толкова апетитен, че няма нужда да постя за да го приготвя :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Мариянче! Аз пък въздишам по разкошното ти руло, но ще почакам до Коледа, за да си го спретна :)

      Изтриване
  2. Hi Dilyana, I'm glad you enjoyed the cake! It probably came out wet because you used pumpkin that you had steamed yourself rather than canned pumpkin, which tends to be a bit more solid and condensed with a smaller percentage of liquid in it. I do prefer to use fresh vegetables myself, but try to write recipes using standard ingredients to make sure the results are consistent. It seems as if you already found the solution by baking it a bit longer. I hope you're having a wonderful New Year!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Hi, Libby! Thank you so much for your comment :) Unfortunately I haven't seen canned pumpkin in our stores /except as baby food but it is even more liquid/. However, the cake was totally delicious. I have already made it 3 times and everyone loves it. Thank you for the wonderful recipe! Regards!

      Изтриване