вторник, 7 август 2012 г.

Кроасани с шоколад или Happy birthday to me!


И така -  днес остарявам, или помъдрявам с още една година. 32 вероятно е прекрасна възраст, но аз още не мога да я усетя в пълния и блясък (ха-ха). И ако сте мислили, че ще ви почерпя с торта, ви очаква изненада. До 30-тия си рожден ден имах традиция да си пожелавам по едно желание. Но някъде измежду всички желания разбрах смисъла на поговорката "Внимавай какво си пожелаваш, защото може и да ти се сбъдне". И тогава смених тактиката - вече ще приемам някакво предизвикателство.
Миналата година се предизвиках в професионален план. Тази година реших да се предизвикам в кулинарен с нещо, в което досега винаги съм търпяла неуспех - многолистно тесто.
Опитвала съм може би четири или пет пъти да направя многолистно тесто и никога, ама никога не ми се е получавало. Време беше да се престраша отново.
Изчетох сигурно стотици рецепти за кроасани, бутерки, воловани и т.н. Спрях се на тази. Стори ми се добре обяснена, тъкмо като за лаици като мен :)
Това, което не направих по рецептата, беше тестото. Имах замразено тесто, приготвено по моята си рецепта за питки. Реших, че това е още едно предизвикателство - да проверя дали от всяко тесто с мая може да се получи многолистно тесто.
Започнах вчера. Размразих си тестото в хладилника /беше може би около килограм, забравих да го претегля/, приготвих си 200гр. масло и оттам нататък следвах стъпка по стъпка технологията на приготвяне, посочена в линка. След четвъртото разточване и сгъване на тестото, го увих добре във фолио за свежо съхранение и оставих да отлежава в хладилника 20 часа.
Тази сутрин настъпи часът на истината - или щях да успея, или щях да се проваля безславно за пореден път.
Разточих и нарязах на триъгълници, във всеки триъгълник поставих по парченце шоколад:

Навих кроасанчетата /какви кроасанчета, то станаха цели кроасанища/, намазах с яйце и посипах половината със смлени бадеми, другата половина с кафява захар.
Пекох в предварително загрята фурна на 200 градуса около 15-20 минути. И през всичките тези минути висях с муцуна, залепена на стъклото на фурната да гледам разлиства ли се тестото (хахахахаха). Разлисти се, аз си отдъхнах и дори се възгордях, че най-после успях да се преборя с това предизвикателство. Най-щастливи бяха, разбира се, децата. Закусиха истински домашни топли кроасани.
Почерпете се и вие за мое здраве!

9 коментара:

  1. Да си жива и здрава!
    Леко минаваш с това предизвикателство, Диляна :)) Хайде сега още едно за компенсация :)
    Шегувам се, кроасаните са ти се получили страхотни!
    Весел празник и много усмивки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря, Пепчо! За мен си беше предизвикателство, колко тухлени "кроасани" съм изхвърлила досега ;) Да, време е за ново предизвикателство. От утре започвам да мисля по въпроса :) Благодаря за пожеланията, хубав ден и на теб!

      Изтриване
  2. Предизвикателствата са хубаво нещо!Още повече ако си ги осъществил!
    Честит Рожден ден от мен, с пожелание да си избереш ново красиво и удовлетворително предизвикателство!
    А кроасанчетата са освен шоколадови и много симпатични, по вкусни от тези в магазина със сигурност!
    Приятен и весел празник!

    ОтговорИзтриване
  3. Скъпа ми Дилянче,нека всяка мечта преминава неусетно в листата на сбъднатите и отваря място за нови и нови!И всяко предизвикателство печелиш с лекота и ти носи наслада!
    Както тези кроасани,които и тук ще кажа,че са върховни.
    А признавам,нямам на този етап време и търпение най-вече за сгъване,прибиране,разгъване и подобни врътни,но все някой ден ще намеря и ще направя по тази рецепта,защото маслото е съвсем приемливо количество,повече от това би ме отказало веднага.
    Ще напишеш ли и рецептата за тестото или става с всякакво с мая по мой избор?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, сърдечно благодаря за хубавите думи! При предишните си неуспешни опити за кроасани правих разни теста специално по рецептите. Тези тук са от тесто за питка с мая, яйца и кисело мляко. Не съм написала рецепта първо, защото използвах останало замразено тесто и второ, защото така и не се наканих да си измеря продуктите, когато меся тесто. Винаги на око меся. Според мен, щом тези се получиха, тайната е в безкрайното сгъване и разточване, а не толкова в рецептата на тестото. Готовото многолистно тесто даже май е само вода, мая и брашно. И на мен това точене и сгъване през час ме изтормози, но ако можеш да преглътнеш кухня, посипана с брашно в продължение на 5 часа, резултатът си заслужава! Хубава вечер от мен, аз изчезвам на почивка утре и ще се скатая от готвене за една седмица :)

      Изтриване
  4. Разкошни кроасани с невероятно примамлив цвят, мога да усетя аромата им тези снимки :-)...

    ОтговорИзтриване
  5. И аз да кажа колко са разкошни кроасаните - истинска наслада за очите и небцето! Съжалявам само, че не мога да им се насладя на мига! Поздравления, Диляна!
    Поздрави и много усмивки!

    ОтговорИзтриване