сряда, 4 юли 2012 г.

Торта " Мохито" или Честит рожден ден, Злато!



На 1-ви юли единият ми любим мъж помъдря с още една година. Въпреки че категорично отказа торта /за разлика от другия ми любим мъж, който шест месеца преди рождения си ден започва да избира рецепти и модели :)/, аз все пак реших да го изненадам с рецепта, която не съм правила досега.
Тази рецепта за спаначена торта ми се стори много подходяща за изненада :) Отдавна си я бях набелязала за проба, но с идеята да заменя част от спанака с прясна мента. Така, блатът беше решен, оставаше да преценя какъв крем би подхождал на ментовия блат. Първата ми мисъл беше за  шоколадов крем, но мъжът ми не обича шоколад. Второто ми хрумване беше малинов мус, но отхвърлих и него. Не ми се искаше блатът и кремът да се "бият" цветово. Очевидно кремът трябваше да е бял, но мента с ванилия отново не ми звучеше добре.  Ето по този начин, по метода на отхвърлянето, се избистри идеята за торта "Мохито". Кремът щеше да е бял, но с аромат на зелен лимон и ром.
Продуктите за торта с диаметър 17-18см.:
Блат :
2 яйца
75гр. замразен спанак + 25гр. прясна мента
1ч.ч. захар /в тази рецепта използвах чаша с вместимост 200мл./
2-3 капки есенция "Ром"
1/2 пакетче бакпулвер
1 ч.ч. брашно
80мл. олио + 20мл. ментов сироп или ликьор

Спанакът се задушава в микровълновата фурна заедно с ментата и се пасира в кухненския робот с олиото и ментовия ликьор. Яйцата се разбиват със захарта и есенцията, добавят се спаначеното пюре и брашното, пресято с бакпулвера.
Пече се върху хартия за печене до суха клечка в предварително загрята на 170 градуса фурна.

Крем за пълнеж:
1 кутийка крем сирене "Филаделфия"
1-2 с.л. заквасена сметана + 1-2с.л. сок от зелен лимон
1/2 ч.ч. пудра захар
200мл. течна сладкарска сметана
настърганата кора от 1 зелен лимон

Сиренето се разбърква с пудрата захар, заквасената сметана и лимоновия сок. Добавя се предварително разбитата течна сметана и настърганата лимонова кора.

Крем за измазване:
200гр.заквасена сметана
2-3 с.л. пудра захар
няколко капки ромова есенция
200мл. течна сладкарска сметана, предварително разбита

Заквасената сметана се разбърква със захарта и есенцията, и внимателно се прибавя към разбитата течна сметана

Изпеченият и изстинал блат се разрязва на три платки. Всяка от тях се сиропира с ментов ликьор или сироп. В тортената форма се редят блат, крем, блат. Формата се покрива с фолио за свежо съхранение и се прибира в хладилник за няколко часа /при мен една нощ/. Готовата торта се поставя в тортена чиния, измазва се с втория крем и се декорира по желание.
Моят мъж не си пада до засуканите украси на торти и аз просто я посипах с настъргана кора от лайм, и украсих с желирани топчета от мента.


За резултата мога да споделя следното: Доста специфична торта, но определено е една от "моите торти" - много лека, свежа и със сериозно изразен вкус на "Мохито". Типична лятна торта, на която смятам да отредя титулярно място в рецептурника си!

6 коментара:

  1. Да ти е жив и здрав любимият мъж! Това се казва оригинална рецепта! Определено ме изненада, но и моментално изпитах желания да я опитам :) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря, Габи! Откакто видях рецептата за спаначена торта, ме "сърбят" ръцете да я опитам и мисля, че се получи нещо доста интересно. Определено е за хора, които обичат мента, вкусът е доста изразен.

      Изтриване
  2. Дилянче,честит рожден ден на половинката ти,и всичко най-добро му пожелавам!
    Тортата е много свежа,лека и вярвам страшно ароматна и вкусна!Много ми допада идеята ти!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. От сърце благодаря, Роси! Ще му предам пожеланията :) Наистина се получи типично лятна торта. А и залъга донякъде копнежа ми по истинско "Мохито" ;)

      Изтриване
  3. Да ти е живо и здраво златото :) ! Направо ме разби с този вкус, обожавам Мохито! Я кажи от къде купуваш прясна мента?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря, Ани, и от името на златото също ;) В случая прясната мента си я отглеждам в сандъче на терасата, специално я захванах заради идеята ми да префасонирам спаначената торта. Иначе, в Карфур съм виждала да продават при пресните подправки.

      Изтриване