неделя, 23 декември 2012 г.

Весела Коледа и Щастлива Нова 2013 година! /Коледни сладки/


Това е последната ми публикация за тази година! Не, че ще затворя кухнята до 1-ви януари, но от празници едва ли ще ми остане много време за писане ;) Затова днес, в навечерието на един от най-хубавите и уютни празници, искам да пожелая на всички топла, споделена, вълшебна Коледа и щастлива, здрава, успешна и благодатна Нова година!
Днес се разписвам с последното си постно предложение за годината - едни прекрасни хрупкави коледни бисквитки, за чиято декорация основна роля изигра прекрасната ми малка помощничка Дима :)
Рецептата е адаптирана от тук.
 
Продуктите:
2/3 ч.ч. кленов сироп
1/2 ч.ч. кафява захар
1/2 ч.ч. фъстъчено масло
3/4 ч.ч. орехи
2 ч.ч. пресято брашно
1/4 ч.л. сода бикарбонат
Подправки - канела, джинджифил, смлян бял пипер, смлян бахар, смлян карамфил, смлян кардамон / слагах на око/
щипка сол
1/2 ампула есенция "Ванилия"
настърганата кора от един лимон
няколко лъжици течност /кокосово мляко, вода, сок/ за събиране на тестото; аз използвах ром

 
Кленовият сироп се кипва със захарта и маслото. Разбърква се до стопяване на захарта и се оставя да се охлади до стайна температура. Брашното се смесва със содата, солта и подправките. Орехите се смилат почти до брашно с 2-3 с.л. от сухата смес и се прибавят в брашното. Добавят се течните съставки, есенцията и лимоновата кора, и се омесва тесто. Тук е моментът да направя едно уточнение: правила съм сладките десетки пъти по оригиналната рецепта. Получава се доста меко тесто, което не е възможно да се разточва преди престой в хладилника от поне 1 час. В този случай, когато замених маслото с фъстъчено такова, се получи доста твърдо и ронливо тесто, в което се наложи да добавя няколко лъжици ром до получаване на гладко и еластично тесто, подходящо за разточване и изрязване с формички. 
Тестото се разточва, изрязват се сладки, които се пекат в предварително загрята на 190 градуса фурна около 8-10 минути.
 
За украсата:
2 ч.ч. два пъти пресята пудра захар
3-4 с.л. кокосово мляко
няколко капки лимонов сок
кокосови стърготини
цветна захар
захарни перлички
сладкарски бои
 
Пудрата захар се разбърква с млякото и лимоновия сок до получаване на гладка и лъскава глазура с консистенция, подходяща за шприцоване. Аз разделих на три части и оцветих с гелови боички в зелено и червено. Поставя се в пош, пликче или фунийка от хартия за печене и се очертават контурите на фигурките. Оставя се да изсъхне. Останалата глазура се разрежда с малко кокосово мляко до консистенция, подходяща за разнасяне с лъжичка. Контурите се запълват с течната глазура /аз си помагах и с клечка за зъби/ и сладките се декорират с перличките. Както вече споменах, нашите елхички са изцяло украсени от Дима.


Това е нашето предложение с Дима за тази Коледа. Още веднъж с пожелания за прекрасни празници, изпълнени със смях, любов, топлина и уют! До следващата година!




вторник, 4 декември 2012 г.

Лаврак на фурна с карамелизиран лук





 След два дни е Никулден. Традицията повелява да се приготви шаран, или друга риба, но задължително с люспи. И тъй като за Никулден съм предвидила нещо различно от традицията, а и вероятно ще имам възможност да го споделя едва след празника, днес ви предлагам една изключително лесна и още по-изключително вкусна рецепта за лаврак.
Ако съществува риба, в чийто вкус да съм влюбена /освен пушената сьомга/, то това са лавракът и леферът. Е, чистенето на люспи не е от най-приятните ми занимания в кухнята, но все пак изкуството иска жертви ;) Някой ден ще ви разкажа за епичната си борба с един толстолоб, но като типична лъвица, все още не съм готова да споделям провалите си.
Днес сме на тема "Лаврак".
 
Продуктите за 3 порции:
3 лаврака по около 300-400 гр. всеки
3 ч.л. каперси
морска сол
пресен копър
2 лимона
черен пипер
олио
 
Рибата се почиства от вътрешностите и люспите, натрива се с морска сол и се оставя да отлежи около час. В коремната кухина на всяка риба се поставя по 1 ч.л. каперси, стръкче копър и по 2-3 резенчета лимон. Рибата се поставя в намаслена тава, подправя се с черен пипер, сока от втория лимон и се полива със струйка олио. Пече се на 200 градуса около половин час, или до готовност. В края на печенето аз преместих тавата в горната част на фурната и включих на грил за около 5-6 минути.
 
 
За карамелизирания лук:
 
3 големи глави лук
1 ч.ч. вода
олио
1 с.л. кафява захар
2-3 с.л. сироп от нар
сол
черен пипер
 
Когато поръчах на майка ми да ми донесе сироп от нар от Турция, не знам защо си мислех, че ще е сладък. Той се оказа толкова кисел и тръпчив, че за малко да отидат зян едни свински ребърца, които мариновах с него. Както и да е, хванах му цаката вече, т.е. намерих му приложение и в тази рецепта за карамелизиран лук, сиропът се вписа идеално.
 
Лукът се нарязва на колелца и се задушава с олиото и водата в тиган с незалепващо покритие. Когато стане прозрачен и остане на мазнина, се добавят подправките, сиропът от нар и кафявата захар. Разбърква се и тиганът се оставя на изключения котлон да обере остатъчната топлина и лукът да се карамелизира. Лесно и безумно вкусно за такива като мен, които обичат лук.
 
 
Всяка риба се поставя в подходяща чиния и се гарнира с карамелизирания лук. Аз поднесох ястието със салата от червено цвекло.
 
Това е празничната ми рецепта за годишнината ни от сватбата. Надявам се някой да я намери за подходяща и за предстоящия празник!

 
 
 

 


неделя, 2 декември 2012 г.

Канелени сърца






 Днес с моя съпруг празнуваме дървена сватба. Пет години кога минаха, така и не разбрах, да не говорим, че още ми е странно как някой ме търпи два пъти по толкова. Ех, стоик излезе този мой съпруг, и инат, или пък просто много ме обича ;)
Днес няма да се впускам в лирични отклонения, само ще ви споделя две неща:
1. Ако някой някога поиска от мен да посоча най - добрия човек, когото познавам, без колебание ще посоча съпруга си. С толкова хора ме срещна живота и в личен, и в професионален план, толкова приятелства намерих и още толкова изгубих, но до ден днешен по-добър, искрен, състрадателен, човечен човек от съпруга ми така и не съм познавала. И му благодаря, че е мой!
2. Пожелавам на всички, най-искрено и от цялото си сърце, да изживеят такава голяма любов, каквато изживях аз преди почти 10 години. Тя не беше лесна, не беше и винаги сладка, беше драматична, страстна, всепоглъщаща, болезнена. Беше белязана от битки, спъвана от тайни, подслаждана от победи. Но и тогава, както и към днешна дата, когато е малко поовехтяла, малко поуспокоена, малко предвидима, тя си остава Голямата Любов. Безкрайна и истинска - любов, която всеки човек трябва да изживее, да преболедува, да ѝ се посвети.
Край, спирам излиянията на романтичната си душа и казвам "Да си дойдем на думата". С какво да отбележа днешния празник, освен с нещо сладко и захаросано, разбира се във форма на сърце. То, Св.Валентин така и не празнуваме, отдаваме предпочитанията си на Трифон /хахахах/, поне днес да асоциирам деня си с розов чиклит роман на нощното шкафче.
 
Днешната рецепта съм приготвяла безброй пъти. Открих я в книгата на София Смолнишка "Сладкарско изкуство". Сполучлива рецепта за хрупкави бисквитки, но сред продуктите се мъдрят и масло, и мляко. Обещах, че ще показвам само постни рецепти до Коледа, така че отново предизвиках себе си.
 
 
Продуктите:
300гр. брашно
100гр. пудра захар
1/2 ч.ч. ситно смлени орехови ядки
1-2 с.л. кафява захар за смилането на орехите
1 ч.л. канела
130 гр. фъстъчено масло
6-8 с.л. портокалов сок, вода или кокосово мляко / аз в случая използвах портокалов сок/ 
2-3 капки есенция "Ром"
щипка настъргана портокалова кора
 
Фъстъченото масло се поставя във фризер за около час. Смесват се брашното, пудрата захар, канелата и портокаловата кора. Добавя се маслото, нарязано или накъсано на малки парченца и сместа се трие между пръстите, докато се образуват трохи. Постепенно се добавят ореховите ядки, есенцията и сока до получаването на меко тесто, което не лепне. Количеството сок е ориентировъчно. В рецептата са посочени 6 с.л., но на мен винаги са ми необходими поне 8. Тестото се опакова във фолио и се прибира в хладилник за около половин час.
 
Фурната се загрява на 200 градуса. Тестото се разточва, изрязват се сладки, които се пекат върху хартия около 10-12 минути, или до леко зачервяване на ръбчетата. Излязоха ми около 60 сърчица.
 
Глазура:
1 ч.ч. пресята пудра захар
1-2 с.л. вода или портокалов сок
есенция по избор
 
Продуктите за глазурата се разбъркват енергично до постигане на гладка и лъскава глазура. Количеството на течността се регулира в зависимост от желаната гъстота. Може да се оцвети с хранителни бои.  В този случай, на мен ми се получи малко по-течна глазура, отколкото планирах да бъде.
Изстиналите сладки се украсяват с глазурата. Аз добавих ядливи люспички за цвят и разкош, а част от сладките поръсих със смлени орехи.
 
 
 
 
Това е днешното ми постно предложение. Пожелавам ви прекрасна неделя и отивам да празнувам :) Наздраве!