петък, 15 февруари 2013 г.

На гости ми е една вълшебница с рецепта - еликсир

С огромно удоволствие представям днешната си гостенка - Роси от Кулинарен еликсир. Истината е, че въздишам по нейния блог от много време - много преди да се реша самата аз да споделям рецепти. Всеки път, когато надникна в нейното кътче, ме обзема усещане за вълшебство, красота и омайващи аромати. Възхищавам се на усета ѝ за съчетаване на вкусовете, за стилното представяне на ястията и за прекрасните снимки, които ме подтикват да се пресегна през монитора за нещо вкусно. И тъй като последното няма как да се случи ;), обикновено запрятам ръкави и се опитвам да пренеса нейните вълшебства в своята кухня. За пръв път това се случи с една рецепта за козунак. Тя се превърна в любима за семейството ми и оттогава козунаците ми задължително са по рецепта на Роси. Опитвала съм голяма част от рецептите в блога и винаги са ни доставяли наслада и удоволствие. Сигурна съм, че така ще се получи и с днешната рецепта.
Но отново станах твърде многословна, а е време да кажа "Добре дошла" на Роси!
 
"Както всеки път,така и сега няма да скрия,че ми е особено драго да бъда на гости,затова искам най-сърдечно да благодаря на Диляна за милата покана и удоволствието да присъствам в нейното "кътче за солени приключения и сладки изкушения :) " !
Понеже Диляна е особено изкусен майстор на десерти и в частност на прекрасно декорирани торти,реших да представя една солена рецепта,която наскоро правих за мои гости и много се хареса,а сега дано допадне и на нейния вкус.
Ако изключим брашното и виното ,рецептата успешно може да бъде включена в 90 дневния режим,който забелязах,че представлява интерес за домакинята ми.

пълнени свински медальони в сметанов сос

 


   
Продукти:
1 свинско бон филе или контра филе
за маринатата:соев сос,черен пипер,къри и кориандър,зехтин, горчица
150 гр. кашкавал
300 гр. гъби
200 мл. течна животинска сметана
150 мл. бяло вино
2 скилидки чесън
магданоз,къри,кориандър,млян черен пипер,шарена сол
брашно за овалване на медальоните

Приготвяне:
Нарежете бон филето на медальони с дебелина 2 см.
На всеки медальон направете напречно разрез през средата,но без да прорязвате до края ,а да се получат джобчета.
Ако ползвам контра филе за по-лесно редувам разрезите през 1 см. - първия не срязвам до края,следващия отрязвам до долу,и после пак така,докато свърши парчето месо.
Приплескайте медальоните с кухненско чукче.Ако е контра филе начукайте леко с назъбената част.
Направете марината от соев сос,зехтин и подправки .Всеки медальон потопете от двете страни в маринатата и сложете в подходяща купа,покрийте със свежо фолио и приберете в хладилника за няколко часа ( до 1 денонощие) .
Във всяко джобче намажете отвътре по малко горчица,пъхнете резенчета гъби и кашкавал.
Оваляйте медальоните в брашно от двете страни и ги подредете един до друг в подмазана със зехтин тава.Помежду сложете още резенчета гъби и чесън.
В купичка смесете виното,малко горчица,сметаната,подправки и толкова вода,колкото е необходима да покрие месото наполовина.
Посолете,поръсете магданоз и покрийте с алуминиево фолио.
Печете 15 мин. на 190 гр. и още 45 мин. на 150 гр.
 
Махнете фолиото.Ако соса се е сгъстил много долейте вода.
Запечете месото за още 5 мин на функция грил+топъл въздух.
Подредете върху всеки медальон резени кашкавал,поръсете шарена сол (по желание) и върнете във вече изключената фурна за още 5 мин.
 

Роси, от сърце ти благодаря, че ни поднесе толкова красиво и изкушаващо ястие днес! Признателна съм ти, че винаги намираш добра дума за моите рецепти, че винаги си толкова мила и позитивно настроена! Надявам се някой ден да имаме възможността да се срещнем, а дотогава винаги ще се радвам на виртуалните ни срещи. Още веднъж благодаря!

        
 
 

събота, 2 февруари 2013 г.

Постни гофрети с тиква и портокалов сок


Събота е - идеален ден за експерименти в кухнята :)
Днес споделям вкусната закуска на моите деца, която би могла да бъде и прекрасна вечеря за въглехидратния ден на 90-дневната диета ;)
 
Продуктите за около 10-12 броя:
 
1 ч.ч. пюре от тиква
2 ч.ч. брашно
1,5 ч.ч. портокалов сок
1/3 ч.ч. кафява захар
1 бакпулвер
щипка сол
1 ч.л. канела
1 пакетче ванилена захар
1 с.л. настъргана портокалова кора
3-4 с.л. олио
 
 
Всички продукти се разбъркват добре и сместа се оставя да отлежи 15- 20 минути. Гофретите се пекат в силно загрят и добре намазан с олио гофретник.
Ако е необходимо, олиото в сместа може да се увеличи, за да не залепват гофретите. Аз започнах с 1 с.л. лъжица, но първите две гофрети залепнаха жестоко и едва ги изстъргах от гофретника. С 4 с.л. олио се получиха идеални.
Тези гофрети стават по-хрупкави от обикновените, вероятно заради липсата на яйца в тестото, много ароматни и цветни.
Аз сервирах без добавки, единствено поръсени с пудра захар и канела. Децата ми се влюбиха във вкуса, надявам се и вие да споделите чувствата им :)